Newtopia t/m 10 december in Mechelen

Vanaf heden is in Mechelen de tentoonstelling Newtopia: de staat van de mensenrechten te zien.

Deze tentoonstelling toont de langdurige relatie tussen kunst en mensenrechten. Verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Mechelen zijn kunstwerken van 70 kunstenaars te zien, samengesteld door curator Katerina Gregos. Positief de mensenrechten in beeld brengen, dat is wat zij in Mechelen wil bereiken. Men moet volgens Katerina verder kijken dan de beelden van prikkeldraad en uitgehongerde kindjes.

Newtopia_2012_Cengiz Çekil(c)_Reha_Arcan

Internationale tentoonstelling

In Newtopia zie je de ontwikkeling van de mensenrechtenbeweging en hoe mensen in het verleden en het heden aandacht vragen hiervoor. Het snijdt de complexe aspecten aan van de mensenrechten en laat zien hoe deze rechten onderling verbonden en onderling afhankelijk zijn. De kunstwerken komen van internationaal gerenommeerde maar ook opkomende kunstenaars. Ze zijn afkomstig uit verschillende generaties en continenten, ook veel uit de Arabische wereld waar de aandacht naar uitgaat. De kunstwerken komen onder meer uit de collectie van Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Waar in Mechelen?

Newtopia vind je in o.a. Cultuurcentrum Mechelen, de Academie voor Beeldende Kunsten en het Stedelijk Museum Hof van Busleyden. Een voorproefje vindt u op de website van Kunstbeeld. Tijdens de tentoonstelling wordt ook de Kazerne Dossin als herdenkingsmonument en museum in gebruik genomen. De kunstwerken van Newtopia zijn nog tot 10 december 2012 te zien.