Mechelen, stad van mensenrechten

De stad Mechelen is een historisch prachtige stad met UNESCO Werelderfgoed, parken en natuur, musea en vele attracties. De geschiedenis van de stad heeft veel te maken met mensenrechten, waarvan nog een groot deel zichtbaar is. Belangrijk voor de stad is onder andere:

  • Kazerne Dossin: Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Ooit is de kazerne een verzamelkamp geweest van de ‘SS Sammellager Mecheln’. Vanuit het kamp werden meer dan 25.000 Joden en 350 zigeuners met treinen richting Auschwitz-Birkenau vervoerd en daar vermoord.
  • Het Fort van Breendonk, ooit een nazikamp voor politieke gevangenen, tegenstanders en Joden. De oude slaapzalen, verhoorcellen, de folterkamer en executieplaats zijn nog bewaard gebleven.
  • Paleis van Margareta van Oostenrijk, een belangrijke vrouw uit de geschiedenis van Mechelen. Na drie keer uitgehuwelijkt te zijn en in haar derde huwelijk haar echte liefde te hebben verloren, blijft Margareta zichtbaar gekleed als weduwe. Ze wordt landvoogdes van de Nederlanden en richt zich op mensenrechten. In 1529 dwingt Margareta de Damesvrede van Kamerrijk af. Maar ook heeft ze veel aandacht voor kunst en wetenschap en biedt ze in de beginnende renaissance onderdak aan kunstenaars en filosofen.

Mensenrechtenwandeling

Voor wie openstaat voor de zwarte bladzijden van de geschiedenis in België en omstreken, is er de mensenrechtenwandeling in Mechelen. Hier sta je niet alleen stil bij de Tweede Wereldoorlog. Ook de heksenprocessen, de gebeurtenissen op het Ontvoeringsplein en de terechtstelling van boerenkrijgers aan de voet van de Sint-Romboutstoren komen aan bod.

Naast mensenrechten heeft de stad Mechelen ook minder zwaar beladen bezienswaardigheden. Wandel over het Dijlepad, aanschouw het Vlaamse karakter van het Groot Begijnhof en breng een bezoek aan de acht historische kerken. Of geniet van de natuur in de vele parken en tuinen die Mechelen rijk is. De stad heeft genoeg voor iedereen.