Stad in Vrouwenhanden

De stad Mechelen heeft historische banden met de vrouwen Margareta van York en Margareta van Oostenrijk. Daarom is van 17 september tot 18 december 2005 Mechelen speciaal een Stad in Vrouwenhanden geweest. De stad vroeg op meerdere manieren aandacht voor de twee vrouwen en hun invloed op het politieke en culturele leven in Europa rond 1500. Zo waren er tentoonstellingen, speciale wandelingen en theatervoorstellingen. Ook met muziek, culinaire lekkernijen en feest werden de twee vrouwen geëerd.

vrouwenwandeling

Mechelse vrouwen

Een van de tentoonstellingen was Dames met Klasse. Deze besteedde aandacht aan het leven van Margareta van York en Margareta van Oostenrijk. Met een vrouwelijk dubbelportret werd duidelijk waar hun aandacht lag, hoe zij zich staande hielden in een mannenwereld en wat hun band was met kunst en wetenschap. Een andere tentoonstelling liet juist het leven van Emilie Fresco zien, een joods meisje dat in Mechelen was ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Je kunt nog steeds de geschiedenis van de twee Margareta’s ontdekken. Een gids vertelt je tijdens de historische vrouwenwandeling alles over de invloed van deze belangrijke vrouwen uit Mechelen.