Boycot of niet?

De Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji is aanleiding tot een wereldwijde discussie over de mensenrechten in Rusland. Veel landen willen dat de rechten van homo’s en lesbiennes in Rusland meer gerespecteerd worden.

germany-russia-gay-law-protest-2-390x285

Aanleiding is de anti-homowet van Poetin. Deze wet verbiedt het verspreiden van ‘homopropaganda’ onder minderjarigen. Wat onder deze propaganda wordt verstaan, is echter behoorlijk vaag. In Rusland is al veel discriminatie en buitensporig geweld tegen homo’s en lesbiennes. Openlijk zoenen met iemand van hetzelfde geslacht is met de wet verboden.

Vraagtekens bij wet

Openlijk vroegen regeringen, burgers en mensenrechtenorganisaties zich af of een boycot van de Spelen meer op zijn plaats zou zijn. Wereldleiders gingen in gesprek met de Russische regering en premier Poetin. In januari is in Brussel al een demonstratie tegen de anti-homowet gehouden, georganiseerd door meerdere mensenrechtenorganisaties.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International gaat nu na de Olympische Spelen onderzoeken of het evenement effect heeft gehad voor de mensenrechten. De organisatie is bang dat de situatie in Rusland meteen weer verslechtert.